Vaarbewijs halen

Je vaarbewijs halen, hoe werkt dat nou eigenlijk? Zoals je misschien gelezen hebt, is er het klein vaarbewijs 1 en het klein vaarbewijs 2. Wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee? In deze blog lees je alles over het vaarbewijs halen en ben jij goed voorbereid voor het kiezen van het juiste theorie examen.

Klein vaarbewijs 1

Het klein vaarbewijs 1 is een vaarbewijs dat is voor iedereen die wilt kunnen varen op rivieren, kanalen en meren. Voordat je dit vaarbewijs kunt halen is het belangrijk dat je minimaal 18 jaar oud bent. Daarnaast geeft het klein vaarbewijs 1 je het recht om na het behalen hiervan te varen met boot tot 25 meter of die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur. Mocht jij dus met een boot willen varen die hier aan voldoet, dan heb je dit vaarbewijs nodig. In het buitenland mag je ook varen met dit vaarbewijs. Het is namelijk ook een ICC inland waters bewijs.

Klein vaarbewijs 2

Een klein vaarbewijs 2 biedt in elk geval het recht om in dezelfde vaartuigen te varen als het klein vaarbewijs 1. Daarnaast kun je met het klein vaarbewijs 2 dus naast rivieren, kanalen en meren, ook varen op o.a. de Waddenzee. Met dit vaarbewijs gelden wel dezelfde lengtes en snelheden als bij het klein vaarbewijs 1.

Vaarbewijs examen

Het vaarbewijs halen gaat tegenwoordig via het CBR. Het examen vaarbewijs duurt totaal 60 minuten en bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Je bent geslaagd voor het praktijkexamen wanneer je 70% of meer van de examenvragen juist hebt beantwoordt.

Om je voor te bereiden op het examen kun je op onze pagina Gratis theorie-examens Klein vaarbewijs 1 (VB1)kijken. Op deze pagina vind je website waar je gratis examenstof kunt oefenen en ook vaarbewijs filmpjes kunt kijken. Mochten de gratis vragen niet genoeg zijn, dan kun je bij enkele van deze website ook een cursus vaarbewijs boeken. Sommige websites bieden zelfs een dagcursus vaarbewijs aan, zodat jij in één dag de kennis hebt om je vaarbewijs te halen.

Conclusie

Het klein vaarbewijs bestaat uit KVB1 en KVB2. Met klein vaarbewijs 1 mag je op binnenwateren varen op een boot van maximaal 25 meter lang en die niet sneller kan dan 25 kilometer per uur. Met klein vaarbewijs 2 mag je hetzelfde als met het klein vaarbewijs 1, alleen mag je nu ook op de open wateren varen zoals de Waddenzee. Het voorbereiden voor je vaarbewijs halen kan op onze pagina Gratis theorie-examens Klein vaarbewijs 1 (VB1). Daar vind je alles dan gratis vragen tot een volledige cursus vaarbewijs. Tot slot is het vaarbewijs levenslang geldig.

Zie ook Vaartuig examens oefenen