Dit gaat er voor jou in 2024 veranderen voor het autorijbewijs

Het behalen van je autorijbewijs in 2024 brengt enkele nieuwe ontwikkelingen met zich mee. Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) heeft aangekondigd dat er veranderingen zijn in het praktijkexamen die direct invloed hebben op wat jij kunt verwachten tijdens het afrijden.

Vanaf 2024 zal het praktijkexamen vragen bevatten over rijhulpsystemen tijdens de voorbereidings- en controlehandelingen. Dit betekent dat je kunt worden bevraagd over zaken zoals parkeersensoren, lane-assist en verkeersbordherkenning. Het doel is om jou als aspirant-automobilist voor te bereiden op de nieuwe ontwikkelingen in auto’s en ervoor te zorgen dat je weet hoe je met deze systemen om moet gaan.

Je kunt deze vragen vergelijken met de huidige vragen over banden en oliepeil. Het is belangrijk dat je iets weet over de rijhulpsystemen in het voertuig waarin je rijdt. Maak je geen zorgen als je niet in de allernieuwste auto rijdt; zelfs oudere auto’s hebben vaak al rijhulpsystemen, zoals cruise control, parkeersensoren en navigatie, die nu als standaard worden beschouwd.

Sinds 2016 mag je al rijhulpsystemen gebruiken tijdens het afrijden. Dit omvat bijvoorbeeld de mogelijkheid om lane-assist aan of uit te zetten en het inschakelen van navigatie tijdens het examen. Het CBR benadrukt echter dat bepaalde handelingen, zoals bijzondere verrichtingen en inparkeren, nog steeds jouw eigen verantwoordelijkheid zijn. Het automatisch inparkeren is uitgesloten van het praktijkexamen.

Ook is het goed om te weten dat de Europese Unie sinds 2022 heeft bepaald dat nieuwe auto’s bepaalde rijhulpsystemen verplicht moeten hebben. Door deze systemen nu op te nemen in het praktijkexamen B, verwacht het CBR dat jij je voorbereidt op deze ontwikkelingen.

Kortom, terwijl je werkt aan het behalen van je autorijbewijs, houd er rekening mee dat het examen in 2024 enkele nieuwe aspecten zal bevatten. Door op de hoogte te zijn van deze veranderingen en je goed voor te bereiden, zorg je ervoor dat je klaar bent voor de uitdagingen van het autorijden in het moderne tijdperk.