Hoe hard mag je met een aanhanger?

Als het gaat om rijden in Nederland, zijn er veel regels en voorschriften waar je je aan moet houden. Maar een van de belangrijkste is hoe snel je mag rijden met een aanhanger. In deze blogpost vertellen we je alles wat je moet weten over het rijden met een aanhangwagen in Nederland en de maximumsnelheden. Lees dus snel verder om meer te weten te komen!

Aanhangwagen inclusief belading lichter dan 3500kg

Als het gewicht van je aanhanger lichter is dan 3500 kg, mag je op snelwegen maximaal 90 kilometer per uur rijden. Dit is het geval ongeacht het gewicht van de lading die je vervoert. Mits deze natuurlijk onder de 3500 kg blijft. Dat is de maximaal toegestane massa voor deze snelheid Is het gewicht hoger? Dan gelden er andere regels voor de maximum snelheid.

Aanhangwagen inclusief belading zwaarder dan 3500kg

Als het gewicht van je aanhangwagen zwaarder is dan 3500 kg, mag je op snelwegen slechts maximaal 80 kilometer per uur rijden. En nogmaals, dit is ongeacht het gewicht van de lading die je vervoert. Dus zelfs als je aanhanger leeg is, mag je op snelwegen niet harder dan 80 kilometer per uur rijden.

Dit zijn natuurlijk alleen de maximumsnelheden op snelwegen. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid voor aanhangwagens 50 kilometer per uur. En op wegen waar

Aanhanger binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom mag je met een aanhangwagen slechts 50 kilometer per uur rijden. Tenzij de maximale toegestane snelheid anders staat aangegeven. Deze maximumsnelheid geldt ook als je aanhanger minder dan 3500 kg weegt. Dus ook als je een kleine aanhanger hebt, mag je binnen de bebouwde kom niet harder rijden dan 50 kilometer per uur.

Kenteken aanhangwagen

Is de aanhanger lichter dan 750kg dan heeft deze een witte kenteken. Deze kenteken is hetzelfde als het trekkende voertuig. Je kunt deze kentekenplaat op internet bestellen. Is het gewicht hoger dan 750kg dan krijgt deze een eigen gele kentekenplaat.

Conclusie

Kortom, je hebt nu het antwoord op de vraag hoe hard mag je met een aanhanger rijden? Dat hangt af van het gewicht van de aanhanger. Afhankelijk van hoe zwaar de aanhangen wagen is, gelden er verschillende regels voor de maximumsnelheid. Is je aanhanger lichter dan 3500kg dan is 90 km/h de maximumsnelheid die op de Nederlandse autosnelwegen geldt. Is je aanhanger zwaarder dan 3500kg mag je maar 80 km/h.

Let er op dat als je naar andere landen gaat er mogelijk een andere maximum snelheid geldt voor het rijden met een aanhangwagen. Op dit moment is het zo dat de maximumsnelheden die in Europa gehanteerd worden verschillen. Zowel op de snelweg als binnen de bebouwde kom kunnen deze snelheden verschillen. Controleer dus altijd de verkeersregels van het land waarin je rijdt.