Ik wil beginnen met golfen, waar begin ik?

Beginnen met golfen header

Sinds COVID-19 is golf een nog populairdere sport geworden. Hierdoor hebben veel mensen interesse gekregen in het uitoefenen hiervan. Mogelijk heb je gehoord dat je voor golf een golfvaardigheidsbewijs nodig hebt. Hoe dit allemaal in elkaar zit en waar je moet beginnen leggen wij hieronder uit.

Heb ik echt een golfvaardigheidsbewijs (GVB) nodig?

Dat hangt er vanaf wat je wilt doen. Mocht je alleen naar de driving range willen om af en toe een balletje af te slaan, dan is dit niet nodig. Je kunt dan naar een golfclub gaan en tegen een klein bedrag gebruik maken van hun driving range.

Wil je echter de baan op en het volledige spel spelen, dan heb je in veel gevallen wel een golfvaardigheidsbewijs nodig. Er zijn ook enkele banen waar je zonder golfvaardigheidsbewijs kunt spelen maar dit is een beperkt aantal banen. Als je dus op alle banen wilt spelen, dan heb je een golfvaardigheidsbewijs nodig.

Hoe haal ik mijn golfvaardigheidsbewijs?

Nu je hebt besloten toch je golfvaardigheidsbewijs te willen halen kun je je afvragen waar je deze kunt halen. Wat heel veel mensen doen is een GVB cursus boeken via bijvoorbeeld Groupon. Voor ongeveer €20 tot €30 kun je dan je GVB halen in 2 dagen. Verwacht echter niet dat je de sport dan beheerst. Wel ken je de basisregels en weet je hoe je een bal moet slaan en wat de juiste houding is.

Mocht je liever een cursus doen waar je meer persoonlijke aandacht krijgt, dan kun je deze boeken bij je lokale golfclub. Je betaalt hier wel flink meer voor, maar het is hierdoor minder massaal waardoor je meer aandacht krijgt.

De cursus bestaat uit een deel praktijk en een deel theorie. In het praktijk deel leer je o.a. hoe je een golfclub moet vasthouden, hoe je een bal moet slaan en wat de juiste houding is. In het theorie deel gaat het over de regels in golf en de etiquetten.

Nadat je bent geslaagd voor de cursus krijg een baanpermissie. Met deze baanpermissie kun je bij enkele golfbanen nu gaan spelen met iemand die minimaal in het bezit is van handicap 54. Vraag bij de leraar van jouw cursus na waar je kunt gaan spelen. Wanneer je klaar bent met spelen dien je de scorekaart te laten onderteken en een kopie op te sturen naar jouw vereniging. Vraag ook dit na bij de leraar van jouw cursus. Nadat deze scorekaart is ingediend ontvang je na enkele dagen jouw golfvaardigheidsbewijs. Deze wordt uitgereikt door de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie.

Kan ik nu overal gaan golfen?

Om in het bezit te zijn van een golfvaardigheidsbewijs dien je ingeschreven te staan bij een golfclub. Vaak hoor je dit bij de cursus zelf. Houdt er dus rekening mee dat deze kosten er ook bij komen. Wat betreft het inschrijven heb je twee keuzes.

De eerste keuze is om je in te schrijven bij je lokale golfclub. Je betaalt hier jaarlijks een contributie en kunt dan onbeperkt op die baan spelen. De contributie bedraagt ongeveer €120,- per maand. Mocht je echter bij een andere golfclub willen spelen, dan betaalt je daar de normale entreeprijs, dit wordt ook wel de Green fee genoemd. Dit kost rond de €30,- .

De tweede keuze is om je in te schrijven bij een golfclub zonder golfbaan. Een soort virtuele golfclub eigenlijk. De meest bekende is de ANWB. Deze hebben zelf geen golfbaan. Bij zo een “virtuele” golfclub betaal je een bedrag van ongeveer €80,- per jaar. Je hebt dan geen eigen golfclub waar je dan onbeperkt kunt spelen, maar je betaalt dan ook een stuk minder. Mocht je op een baan willen spelen, dan betaal je de standaard Green fee bij deze baan.

Tip: Zie onze pagina Gratis theorie-examens Golfvaardigheidsbewijs (GVB) als je alvast wilt oefenen met het theorie gedeelte.